Kis lelkierő gyűjtése után, úgy gondoltam kicsit belebújunk a jövőbeli japán rendőrség 9-es szekciójában tevékenykedő őrnagy arcába. Na meg, hogy egy bizonyos valaki is tudjon végre örömködni az oldalon, hogy van ilyen is ;]

Kusanagi Motoko

Ezek az alternatív jövőképek, miszerint a robotok egyszer emberi formában fognak járni-kelni a nagyvilágban… hát igen, ahogy haladunk a korral és technológiával, ezek az elképzelések egyre inkább kézzelfoghatónak látszanak. Kis szigetlakó rizseshalevő barátaink mára igen komoly erőfeszítéseket és pénzeket ölnek abba, hogy megalkossanak valami ahhoz hasonlót, ami a fenti képen szerepel. Ugyan egyenlőre még csak mesterséges intelligenciával dolgoznak, de ha egyszer elérik azt a szintet, hogy valóban emberi agyat képesek összekötni egy gép testtel, akkor mi lesz? Az emberiség később vajon egy új szintre emelkedik, és eléri a hőn keresett “halhatatlanságot”? Vagy olyasmi lesz, amit Watchowski-ék vetettek filmvászonra a Mátrix-al, és saját pusztulásunk előidézői leszünk? Erős kérdés, de lássuk azt a köztes állapotot, amit a Ghost In The Shell prezentál nekünk, a nem túl távoli jövőben.

Kusanagi Motoko porhüvelye egy csini kis repülőgép baleset eredményeképpen és a legújabb technológiai vívmányoknak köszönhetően teljesen mesterséges. Az agyát kivéve, ami valahogy megmaradt épnek, és felhasználhatónak. Így hát az őrült tudósok úgy gondolták, visszahozzák őt egy új életbe, hogy továbbra is eleget tehessen a “szolgálunk és védünk” szentséges igéinek. Csodák csodájára még egy egészen élethű női testet is sikerült nekik összerittyenteni, hogy azért a drága robotzsaru mégse érezze magát annyira kellemetlenül ha tükörbe kell néznie. Ezzel együtt jár az is, hogy persze, most már történhet vele szinte bármi, ha nem üt semmi szöget a fejébe, lazán pótolhatják akármelyik testrészét. A csontnál és az eredeti izmoknál mostanra strapabíróbb vasak lapulnak a szintetikus bőrszövet alatt, megfejelve olyan szervókkal, aminek eredményeképp, mint egyesek láthatták, kisebb sérülésekkel, de képes feltépni még egy tank ajtónyílását is. Mínusz 1-2 végtag meg se kottyan, gariba már megy is a csere-bere. Ugye milyen jó lehet? Na, hát azért ne együk olyan forrón a kását, mert mint őrnagyunk is filózik rajta erősen, az ilyesmi nem csak pozitívumokkal jár. Az élet fűszerei mostanra nem jelentenek neki szinte semmit, amitől embernek érezhetné magát, és pusztán a gondolatai és egyénisége az, ami nem egy hideg vasdarabra utalna. Így hát nem is csoda, ha később úgy gondolta, hogy baszik a valós nagyvilágra, inkább szintet lép, és egy pöppet szabadabb létformában, elmerül az addigra mindent behálózó internet információfolyamában.

Csússzon ide egy ilyen is. Igen, még mielőtt valaki megkérdezné, kurvára csipázom a Nostromo-féle AMV-ket: